Sposób przygotowania:
Drożdżówki z serem i nektarynkamiPrzygotowanie ciasta
W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajo, cukier, sól oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie masy serowej
Ser ugniatam widelcem z żółtkami, cukrem i miękkim masłem na jednolitą masę. Z nektaryn usuwam pestkę. Owoce kroję w półplasterki.
Formowanie drożdżówek
Ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Szklanką o dużej średnicy wykrawam krążki. Kawałki ciasta układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem.
Na każdym krążku rozsmarowuję porcję masy serowej. Na masie układam po 2-3 kawałki nektarynki. Drożdżówki piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni.