Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Drożdżówki z serem i nektarynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 500
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżówki z serem i nektarynkami- są lekkie i puszyste. Doskonale smakują za szklanką ciepłego kakao. Polecam!!!

Drożdżówki z serem i nektarynkami

Składniki:

Drożdżówki z serem i nektarynkami

Ciasto

Masa serowa

Dodatkowo

  • 2 nektaryny.

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem i nektarynkami

Przygotowanie ciasta

Drożdżówki z serem i nektarynkami
Przygotowuję rozczyn. Mąkę przesiewam i wyrabiam z rozczynem i pozostałymi składnikami.

W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajo, cukier, sól oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.

Przygotowanie masy serowej

Drożdżówki z serem i nektarynkami
Ser ucieram z żółtkami, masłem i cukrem.

Ser ugniatam widelcem z żółtkami, cukrem i miękkim masłem na jednolitą masę. Z nektaryn usuwam pestkę. Owoce kroję w półplasterki.

Formowanie drożdżówek

Drożdżówki z serem i nektarynkami
Z ciasta formuję krążki. Nakładam masę serową i owoce. Piekę.

Ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Szklanką o dużej średnicy wykrawam krążki. Kawałki ciasta układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem.

Na każdym krążku rozsmarowuję porcję masy serowej. Na masie układam po 2-3 kawałki nektarynki. Drożdżówki piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni.