Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1681]

Drożdżówki z serem, malinami i lukrem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i niezwykle mięciutkie drożdżówki z białym serem i malinami, pięknie udekorowane lukrem, kwiatami jadalnymi będą cieszyły nasze oko, idealne na podwieczorek w ogrodzie.

Drożdżówki z serem, malinami i lukrem

Składniki:

Drożdżówki z serem, malinami i lukrem

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 szklanka ciepłego mleka

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • 4 szklanki mąki tortowej

Nadzienie:

  • 50 dag sera białego półtłustego
  • 2 jajka
  • cukier puder do smaku
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych)

Lukier:

  • 1 białko (zimne z lodówki)
  • około 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny według uznania

Dodatkowo:

Dekoracja:

  • jadalne kwiatki (u mnie bratki)
  • listki melisy lub mięty
  • kolorowa cukrowa posypka (dowolna)

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem, malinami i lukrem
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywamy ciepłą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość.

2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajka, wlewamy olej, wsypujemy oba cukry, dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąki lub dolewamy ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy przez kilka minut aż będzie gładkie i ładnie będzie odchodziło od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

3. Nadzienie: Świeże maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, natomiast mrożone rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru soku. Ser biały rozcieramy widelcem z jajkami, cukrem waniliowym, cukrem do smaku, budyniami w proszki i malinami.

4. Formowanie drożdżówek: Ciasto cielimy na 12 porcji, każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną, nakładamy po porcji nadzienia, zlepiamy dokładnie, formujemy podłużne drożdżówki i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia łączeniem do spodu.

5. Pieczenie: Tak wykonane drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30-35 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce.

6. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, możemy nie zużyć całego cukru, dodajemy soku z cytryny według uznania, gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję polewamy nim drożdżówki. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.

7. Podanie: Przed podaniem drożdżówki dekorujemy bratkami, posypką i liskami mięty i melisy. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 12 bardzo dużych drożdżówek.

Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika.