Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pieczone jabłka z kaszą bulgur, miodem i bakaliami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna propozycja na zdrowy podwieczorek. Jabłka pieczone z ciekawym nadzieniem, bo kaszę połączyłam z miodem i bakaliami i nadziałam jabłka. Wyszło pysznie.

Pieczone jabłka z kaszą bulgur, miodem i bakaliami

Składniki:

Pieczone jabłka z kaszą bulgur, miodem i bakaliami

Składniki:

  • 4 średnie jabłka
  • 80 g kaszy bulgur (u mnie taka w woreczku)
  • 1 łyżka miodu prawdziwego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 1 łyżka posiekanych nerkowców

Sposób przygotowania:

Pieczone jabłka z kaszą bulgur, miodem i bakaliami
1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, wodę można lekko posolić. Wyjmujemy z woreczka, przesypujemy do miseczki i studzimy. Następnie dodajemy miód i bakalie, dokładnie mieszamy.

2. Jabłka myjemy, osuszamy i wydrążamy środki, uważamy, żeby nie uszkodzić jabłek, następnie napełniamy je nadzieniem z kaszy.

3. Tak wykonane jabłka przekładamy do formy do zapiekania i pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Czas pieczenia zależy od miękkości jabłek, może być dłuższy lub krótszy.

4. Podajemy gorące zaraz po upieczeniu.

Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Najlepiej wybierać jabłka jednakowej wielkości.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od miękkości jabłek.