WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1500]

Drożdżowe racuszki na serku wiejskim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, puszyste i mięciutkie placuszki/racuszki drożdżowe przygotowane na mleku i serku wiejskim. Pyszne z cukrem pudrem lub dżemem.

Drożdżowe racuszki na serku wiejskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe racuszki na serku wiejskim

 

  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru zwykłego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej+2 łyżeczki
  • 0,5szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 200g serka wiejskiego
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszku)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuszki na serku wiejskim

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier zwykły i 2 lyzeczki mąki. Wlać lekko podgrzane mleko i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia.

Resztę mąki, proszek budyniowy i cukier waniliowy wsypać do miski. Wbić jajka. Dodać zblendowany na jednolitą konsystencję serek wiejski oraz wyrośnięty zaczyn. Wszystko zmiksować na jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzewać małe porcje oleju i łyżką nakładać ciasto formując placki. Placki smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano i wykładać na talerz.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub podać np. z dżemem.

Drożdżowe racuszki na serku wiejskim
Racuszki drożdżowe w trakcie smażenia na patelni
Drożdżowe racuszki na serku wiejskim
Porcje ciasta wyłożóne na gorący olej na patelni
Drożdżowe racuszki na serku wiejskim
Wyrośnięte w misce ciasto drożdżowe na racuszki
Drożdżowe racuszki na serku wiejskim
Zblendowany serek wiejski dodany do mąki i jajek