mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Dukkah

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dukkah jest mieszanką sezamu, orzechów i przypraw, prażonych razem i zmielonych. Receptura na tę chrupiącą posypkę pochodzi z Egiptu :)

Dukkah Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dukkah

 

  • 50 g całych, blanszowanych migdałów lub orzechów laskowych
  • 40 g ziarna sezamowego
  • 25 g nasion kolendry
  • 5 g nasion kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki roztłuczonych ziarenek czarnego pieprzu.

 

Sposób przygotowania:

Dukkah
Najpierw przygotowuję orzechy bądź migdały, które blanszuję, tj. zalewam wrzątkiem, pozostawiam na kilka minut, po czym obieram ze skórki. Następnie rozgrzewam patelnię, przekładam na nią migdały i wszystkie rodzaje nasion. Cały czas mieszając prażę je przez około 1-2 minuty na niewielkim ogniu, aż ziarna sezamu zezłocą się. Przesypuję wszystko do pojemnika i miksuję gruboziarnistą mieszankę za pomocą blendera. Dodaję do smaku sól i pieprz. Dukkah stosuję jako posypkę do wielu sałatek.
Dukkah
Orzechy blanszuję, czyli zalewam wrzątkiem i obieram ze skórki
Dukkah
Na suchej patelni podprażam orzechy i wszystkie ziarna
Dukkah
Po uprażeniu przesypuję wszystko do blendera i miksuję