Sposób przygotowania:
Kuleczki z ciecierzycy z czuszką i sezam
Ciecierzycę surową opłukać i namoczyć w garnku z wodą na noc. Na drugi dzień odlać wodę i nalać świeżej do garnka z namoczoną ciecierzycą.Gotować na wolnym ogniu pod przykrywką przez dwie godziny, aż całkiem namięknie i będzie gotowa do przetarcia. Czuszki w tym czasie opłukać i naciąć na wzdłuż, usuwając nasiona i ogonki, a resztę posiekać drobniutko. Sezam lekko uprażyć na suchej patelni na złoty kolor i zestawić na bok naczynie. Czosnek obrać, a jego ząbki zmiażdzyć praską. Gdy ciecierzyca już będzie bardzo miękka po spróbowaniu, przelać ją na durszlak, a ten postawić na drugi garnek i przecierać ją pałką. Skropić pastę sokiem ze świeżej cytryny, a nawet limonki, dodać sezam, posiekane czuszki, miazgę czosnkową oraz sól. Wymieszać całość rękoma, a następnie formować w dłoniach małe lub średnie kulki. Podawać je z sosem najlepiej ze świeżych pomidorów.