Kuchnia egipska łączy kultury Bliskiego Wschodu, krajów śródziemnomorskich, a nawet narodów północno afrykańskich. Naleciałości te powodują, że
kuchnia egipska jest bardzo urozmaicona. Egipcjanie jedzą sporo mięsa, z wyjątkiem wieprzowiny, którą wykluczają ze względów religijnych. Na ich stołach gości przede wszystkim
wołowina,
drób i
baranina mocno przyprawiana
goździkami,
kminkiem,
kolendrą,
kurkumą,
miętą,
imbirem,
pietruszką,
sezamem i
szafranem.
Mięso zazwyczaj podaje się z dłużą ilością warzyw. Głównymi składnikami wykorzystywanymi w tamtejszej kuchni jest
fasola i
bób, przygotowywane na kilka różnych sposobów.
Wypoczywając w Egipcie, szczególnie w miejscowościach nadmorskich, warto spróbować świeżej ryby, przyrządzanej na
grillu lub kanapki w towarzystwie pulpecików wykonanych ze zmielonych ziaren
ciecierzycy, cebuli i pomidorów tradycyjnie zwaną:
ta’amija lub
falafel.
Shoarma i inne dania z egipskim chlebem
Skosztować można także tamtejszego przysmaku, czyli
hamam: nadziewanego ryżem gołębia.
Shoarma, czyli chlebek pita z kawałkami marynowanej jagnięciny i sałatką to obowiązkowa pozycja w menu Egipcjan. W kuchni egipskiej niezwykle ważny jest chleb (aisz), spożywany o każdej porze dnia i stanowiący składnik wielu tradycyjnych dań. Łączy się go nawet z ryżem i ziemniakami. Różni się jednak od tego, który znamy, bo nie ma kształtu bochenka, lecz płaskich placków. Aisz wypieka się z ciasta drożdżowego i zjada, odrywając kawałek po kawałku. Egipcjanie swoim chlebkiem zbierają z talerza kawałki mięsa, resztki zupy (na przykład gęstej molochiji z juty) oraz
pasty z bobu i fasoli, która jest popularnym daniem śniadaniowym. Namoczony w gorącym mleku z kokosami, orzechami i rodzynkami tworzy słodki umm ali. Egipski aisz przypomina pitę i w wersji obiadowej podobnie się go serwuje. Do środka trafiają mięsne i warzywne składniki, które koniecznie muszą być dobrze doprawione (czosnkiem, cebulą, kminkiem, kurkumą, imbirem i kolendrą). Na wierzch zaś ‒ miejscowa specjalność:
hummus, czyli
sos sezamowy. W ten sposób powstaje shoarma.
Nieodzownymi daniami egipskiej kuchni są również zupy
szorba: mięsne
lahma, warzywne
chudar lub rybne
samak. Kraj Faraona jest również bogaty w owoce, takie jak
figi,
daktyle,
melony,
mango czy
guava. Egipcjanie do każdego posiłku piją duże ilości herbaty i kawy, które są mocno słodzone i podawane w niewielkich filiżankach.
Egipskie desery: szybkie, tanie i smaczne
Egipcjanie mają zamiłowanie do słodkości. Nie żałują cukru w herbacie i kawie, a ich desery zadziwiają łatwością wykonania. Są znacznie lżejsze niż polskie ciasta, bo nie zawierają mas. Warto spróbować zwłaszcza
basbousy, którą robi się z kaszy manny i syropu cukrowego. W kilka minut można przygotować też
roz bi-laban, czyli
ryż na mleku z wanilią i rodzynkami.
Zdjęcie: Fotolia