marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ryba z rusztu w paście z daktyli.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Daktyle namoczyć z 2 godziny,przelać do miksera i zmiksować. Natrzeć rybę przyprawami,a wnętrze jej nadziać pastą z daktyli, przyprawą.

Ryba z rusztu w paście z daktyli.

Składniki:

Ryba z rusztu w paście z daktyli.

 

  • 2 kg.świeżej ryby całej,ale oczyszczonej z łusek i płetw,
  • 1 kg.daktyli świeżych,
  • 1 łyżka mieszanki przypraw arabskich,
  • 2 pełne szklanki świeżej posiekanej kolendry,
  • 12 zmiażdżonych ząbków czosnku,
  • 1/4 kg.grubo krojonej cebuli,
  • 1/4 szklanki świeżego posiekanego kopru,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy,
  • 1 suszona limetka zmielona w młynku lub skórka otarta z limety,
  • sok ze świeżej limety,
  • 2 łyżki oleju,
  • gałązki pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Ryba z rusztu w paście z daktyli.
Daktyle namaczać z 2 godziny,po czym przelać je wraz z wodą
do miksera i zmiksować na gładką pastę.Rybę natrzeć w całości mieszanką przypraw arabskich na wewnątrz i na zewnątrz.Wymieszać w misce kolendrę,cebulę,czosnek,koper,sól,pieprz,kurkumę i suszoną mieloną limetę lub w kawałkach.Dodać 1/4 szklanki pasty daktylowej i oliwę.Wymieszać,napełnić wnętrze ryby,a następnie obwiązać nicią rybę od łba do ogona co 5 cm.Resztę pasty wklepać w tułów ryby.Ruszt wyłożyć folią aluminiową na kształt V.
Z drugiego kawałka folii utworzyć na kształt muszli i ułożyć na niej rybę brzuchem do góry,wstawić tak do lodówki na 3-4 godziny.Rozpalić grill lub nagrzać piekarnik do 200st.C.Po wyjęciu ryby z lodówki ułożyć ją na ruszcie i piec z godzinę w piekarniku,a na grillu o pól godziny dłużej,aż ryba skruszeje i
zmięknie.Przed podaniem rozciąć nić i przełożyć rybę w folii na półmisek,udekorować pietruszką zieloną.Odłamać zewnętrzną warstwę skorupy z
pasty daktylowej.Kroić porcje ryby dla każdej osoby,kładąc po
łyżce wewnętrzną warstwę miękkiej pasty daktylowej i podawać.