Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Kushari egipskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tradycyjna potrawa egipska - można ją zaleśc na każdym przydrożnym straganie i w każdej restauracji.

Kushari egipskie

Składniki:

Kushari egipskie

 

  • SKŁADNIKI :

 

  • ( 4 porcje )

 

  • makaron ( 2 rodzaje ) - 500 g

 

 

 

 

 

  • SOS :

 

 

  • sól , pieprz , cukier

 

 

  • cebula - 2 szt

 

 

  • DODATKOWO :

 

  • oliwa

Sposób przygotowania:

Kushari egipskie
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makarony gotujemy al dente / odcedzamy. Przepłukaną soczewicę i ciecierzycę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ryż gotujemy na sypko. SOS: Do garnka wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą , doprawiamy solą , pieprzem i łyżeczką cukru. Dusimy na bardzo wolnym ogniu. Osobno podsmażamy na oliwie drobno posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy do sosu i dusimy ok. 20 minut , co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Nakładamy makaron , na to ryż , soczewicę zmieszaną z ciecierzycą i obficie polewamy gorącym sosem. Smacznego!