Sposób przygotowania:
Rozgrzewająca zupa z dyni
Warto wcześniej przygotować bulion warzywny - z naturalnego zupa z dyni jest najlepsza, aby zyskać na czasie można ugotować warzywa na kostce warzywnej. Warzywa (marchew, pietruszkę, por seler, 1 cebula) i pół łyżki ziaren pieprzu, zielem angielskim i 2 listkami laurowymi ugotować w 2 litrach wody na bulion. Po ok. 2 godzinach powinno odparować do 1,5 litra. Listki wyrzucić, resztę zetrzeć w blenderze, dodając dwie kostki serka topionego. Dynię dokładnie umyć, usunąć pestki i "gąbkę" ze środka, obrać, pokroić - na pół i na plastry grubości 1,5 cm (nie za cienko, bo się rozpadnie) i zagotować. Po około 20 minutach gotowania, dynia powinna być miękka, nie powinna się rozpadać. Dynię wyjąć z wody (nie odcedzać - powinna być wilgotna) i przetrzeć w blenderze. 2 cebule usmażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek - aż się skarmelizuje (będzie miękka i brązowa). Zetrzeć w blenderze na pastę. Wymieszać bulion z cebulą i kremem z dyni, przelać do garnka, podgrzewać na małym ogniu, dodać pozostałe zioła zmiażdżone razem z solą w moździerzu. Po zagotowaniu zupa jest gotowa. Podawać z śmietanką jogurtową lub/i grzankami z jasnego pieczywa z oliwą z oliwek i rozmarynem. Smacznego!
Luśka
cukinia
kołczu
Sarenka
Netka
anemon
cherry