Czarny Piotruś

Czarny Piotruś

Kucharz
[Przepisów: 7]

Rozgrzewająca zupa z dyni

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Doskonała zupa z dyni. Lekko pikantna o wyrazistym kremowym smaku. Świetna na imprezy. Każdy kto próbował był zachwycony!

Rozgrzewająca zupa z dyni

Składniki:

Rozgrzewająca zupa z dyni

 

  • 1 kg miąższu dyni
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • pół małego pora
  • 1 mały seler
  • 3 średnie cebule
  • 2 kostki serka topionego (najlepiej holenderski i emmentaler)
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminki
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki (słodkiej)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • szczypta mielonej papryki (ostrej)
  • 1/2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • łyżeczka soli morskiej

Sposób przygotowania:

Rozgrzewająca zupa z dyni
Warto wcześniej przygotować bulion warzywny - z naturalnego zupa z dyni jest najlepsza, aby zyskać na czasie można ugotować warzywa na kostce warzywnej. Warzywa (marchew, pietruszkę, por seler, 1 cebula) i pół łyżki ziaren pieprzu, zielem angielskim i 2 listkami laurowymi ugotować w 2 litrach wody na bulion. Po ok. 2 godzinach powinno odparować do 1,5 litra. Listki wyrzucić, resztę zetrzeć w blenderze, dodając dwie kostki serka topionego. Dynię dokładnie umyć, usunąć pestki i "gąbkę" ze środka, obrać, pokroić - na pół i na plastry grubości 1,5 cm (nie za cienko, bo się rozpadnie) i zagotować. Po około 20 minutach gotowania, dynia powinna być miękka, nie powinna się rozpadać. Dynię wyjąć z wody (nie odcedzać - powinna być wilgotna) i przetrzeć w blenderze. 2 cebule usmażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek - aż się skarmelizuje (będzie miękka i brązowa). Zetrzeć w blenderze na pastę. Wymieszać bulion z cebulą i kremem z dyni, przelać do garnka, podgrzewać na małym ogniu, dodać pozostałe zioła zmiażdżone razem z solą w moździerzu. Po zagotowaniu zupa jest gotowa. Podawać z śmietanką jogurtową lub/i grzankami z jasnego pieczywa z oliwą z oliwek i rozmarynem. Smacznego!

Tagi:

dynia