Sposób przygotowania:
Pilaw z figami i morelami
Pałeczki natrzeć mieszanka pieprzu cytrynowego , curry, szczypty soli, 1 łyżki oleju. Wetrzeć przyprawy dobrze w mięso ( nawet pod skórkę odchylając ją trochę ).Zostawić na 15 minut.
Cebule pokroić w drobną kostkę .
W garnku o grubym dnie rozgrzać pozostały olej i obsmażyć na rumiano mięso. Dołożyć masło. Wsypać cebulę i smażyć mieszając aż się zeszkli. Dodać ryż i dalej smażyć ( przesuwając kurczaka na boki i obracając ) mieszając ok. 3 minuty. Posypać kurkumą .Dodać pokrojone w paski figi i morele , resztę marynaty z kurczaka . Zalać bulionem. Zagotować . Zmniejszyć gaz - uchylić delikatnie pokrywkę i dusić bez mieszania ok. 30 minut . Po tym czasie przemieszać delikatnie .Rozsunąć ryż i pałki wsadzić pomiędzy niego . Przykryć garnek pokrywką i trzymać na małym gazie jeszcze 15 minut. Zdjąć z palnika . Zawinąć w koc i niech tak postoi godzinę ***.
Przed podaniem wyjąc pałki , a do ryżu dosypać natkę pietruszki- wymieszać .
*Podaję proporcje na 2 osoby ( małe porcje )
** Jeśli nie macie pieprzu cytrynowego proponuję wymieszać biały pieprz grubo mielony z odrobiną otartej skórki cytrynowej i szczyptą kwasku cytrynowego - przyprawa ma być pikantna , o cytrynowym posmaku i lekko kwaskowata
***Potrawę można przygotować kilka godzin wcześniej a potem podgrzać stawiając garnek na parze nad drugim garnkiem z gotującą sie wodą
Cebule pokroić w drobną kostkę .
W garnku o grubym dnie rozgrzać pozostały olej i obsmażyć na rumiano mięso. Dołożyć masło. Wsypać cebulę i smażyć mieszając aż się zeszkli. Dodać ryż i dalej smażyć ( przesuwając kurczaka na boki i obracając ) mieszając ok. 3 minuty. Posypać kurkumą .Dodać pokrojone w paski figi i morele , resztę marynaty z kurczaka . Zalać bulionem. Zagotować . Zmniejszyć gaz - uchylić delikatnie pokrywkę i dusić bez mieszania ok. 30 minut . Po tym czasie przemieszać delikatnie .Rozsunąć ryż i pałki wsadzić pomiędzy niego . Przykryć garnek pokrywką i trzymać na małym gazie jeszcze 15 minut. Zdjąć z palnika . Zawinąć w koc i niech tak postoi godzinę ***.
Przed podaniem wyjąc pałki , a do ryżu dosypać natkę pietruszki- wymieszać .
*Podaję proporcje na 2 osoby ( małe porcje )
** Jeśli nie macie pieprzu cytrynowego proponuję wymieszać biały pieprz grubo mielony z odrobiną otartej skórki cytrynowej i szczyptą kwasku cytrynowego - przyprawa ma być pikantna , o cytrynowym posmaku i lekko kwaskowata
***Potrawę można przygotować kilka godzin wcześniej a potem podgrzać stawiając garnek na parze nad drugim garnkiem z gotującą sie wodą