Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 291]

Duński sos remuladowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

REMOULADE - to bardzo uniwersalny sos na bazie majonezu i gotowanych jajek. Smakuje świetnie jako dodatek do wędlin, kotletów mielonych, jajek na twardo, mięs z grilla oraz domowych mięs pieczonych.

Duński sos remuladowy

Składniki:

Duński sos remuladowy

 

  • majonez 1 szkl.
  • jogurt grecki 1 szkl.
  • musztarda Dijon 1 łyżka
  • korniszon 1 średni
  • kapary 1 łyżka
  • miód 1 łyżeczka
  • pieprz i sól do smaku
  • cebula suszona granulowana
  • jaja na twardo 2 szt.

Sposób przygotowania:

Duński sos remuladowy
Jajka ugotować na twardo, ale nie przegotować, aby żółtka nie nabrały sinego koloru i mocnego zapachu siarkowodoru! 

Ugotowane odcedzić i zalać bardzo zimną wodą, aby przerwać proces gotowania. 

Obrać ze skorupek, przesiekać i wrzucić do blendera. Dodać kapary, musztardę i jogurt grecki - zmiksować na dość gładką masę, dodając po trochę majonezu.

Sos doprawić pieprzem, granulowaną cebulą, solą i płynnym miodem. 

Na koniec dodać drobno utartego albo posiekanego korniszona.

Często robię go z pełnoziarnistą musztardą francuską zamiast Dijon - jest wtedy znacznie łagodniejszy.