Sposób przygotowania:
Duszona czerwona kapusta
Średniej wielkości główkę czerwonej kapusty przeciąć na pół, usunąć brzydkie liście, wyciąć głąb i drobno pokroić do miski, zalać wrzącą wodą, wymieszać i po 5 min utach wodę odlać z kapusty.
Kapustę przełożyć do garnka, dodać kostkę rosołową ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę i pod przykryciem gotować do miękkości kapusty.
Teraz dodać smalec, usmażony pokrojony bekon, wymieszać i gotować z 5 minut.
Na koniec dodać cukier, sól, pieprz mielony, ocet jabłkowy, wsypać mąkę i szybko dużą łyżką wymieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia.
Kapustę przełożyć do garnka, dodać kostkę rosołową ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę i pod przykryciem gotować do miękkości kapusty.
Teraz dodać smalec, usmażony pokrojony bekon, wymieszać i gotować z 5 minut.
Na koniec dodać cukier, sól, pieprz mielony, ocet jabłkowy, wsypać mąkę i szybko dużą łyżką wymieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia.