ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Duszona czerwona kapusta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna duszona czerwona kapusta, jest doskonałym dodatkiem nie tylko do obiadu, nam smakuje również np. do tostów.

Duszona czerwona kapusta Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Duszona czerwona kapusta

 

  • kapusta czerwona 1 główka średnia + wrząca woda do sparzenia,
  • liście laurowe 1 sztuka,
  • ziele angielskie 3 sztuki,
  • woda 2 szklanki,
  • kostka rosołowa 1 sztuka,
  • smalec cienki plaster z kostki,
  • bekon smażony 4 plastry,
  • cukier 2 łyżki,
  • sól 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • ocet jabłkowy 1,5 łyżki,
  • mąka pszenna 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Duszona czerwona kapusta
Średniej wielkości główkę czerwonej kapusty przeciąć na pół, usunąć brzydkie liście, wyciąć głąb i drobno pokroić do miski, zalać wrzącą wodą, wymieszać i po 5 min utach wodę odlać z kapusty.

Kapustę przełożyć do garnka, dodać kostkę rosołową ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę i pod przykryciem gotować do miękkości kapusty.

Teraz dodać smalec, usmażony pokrojony bekon, wymieszać i gotować z 5 minut.

Na koniec dodać cukier, sól, pieprz mielony, ocet jabłkowy, wsypać mąkę i szybko dużą łyżką wymieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia.
Duszona czerwona kapusta
Po sparzeniu wrzątkiem kapustavtraci ewentualną goryczkę.
Duszona czerwona kapusta
Kapusta nam najlepiej smakuje na smalcu.
Duszona czerwona kapusta
Po wsypaniu mąki trzeba szxybko mieszać.
Duszona czerwona kapusta
Nam smakuje również na zimno do pieczywa.
Duszona czerwona kapusta