czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 295]

Kapusta pekińska duszona z jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Duszona kapusta z jarmużem to zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Jarmuż ma wyrazisty smak, a przede wszystkim jest bardzo zdrowy, więc warto wykorzystywać go w kuchni.

Kapusta pekińska duszona z jarmużem

Składniki:

Kapusta pekińska duszona z jarmużem

 

  • jarmuż 4-5 większych liści
  • kapusta pekińska 1/3 główki
  • cebula 1 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • przecier pomidorowy domowy 1 słoik
  • sól i pieprz
  • kminek mielony 1/2 łyżeczki
  • koperek siekany 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Kapusta pekińska duszona z jarmużem
Cebulę obrać i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, a następnie zeszklić w rondlu na rozgrzanym tłuszczu i dodać posiekany jarmuż. Podsmażyć kilka minut, a potem zalać domowym przecierem pomidorowym lub koncentratem rozmieszanym w szklance wody. Zagotować i dusić przez 10-15 minut.

Do jarmużu dodać posiekaną pekinkę, koperek i przyprawy, dusić jeszcze 10-15 minut. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.