BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1386]

Duszona kapusta pekińska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo smaczne danie z kapustą pekińską. Pekinka duszona z mięsem i ziemniakami, połączona z sosem z jogurtu i mąki ziemniaczanej to syty posiłek dla całej rodziny.

Duszona kapusta pekińska Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Duszona kapusta pekińska

 

  • mięso wieprzowe około 300 g,
  • smalec 2 łyżki,
  • ziemniaki 4 - 5 szt,
  • rosół 3 szkl,
  • kapust pekińska 500 g,
  • jogurt 200 ml,
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka,
  • papryka mielona słodka 1 łyżeczka,
  • kminek 1 łyżeczka,
  • sól do smaku,

Sposób przygotowania:

Duszona kapusta pekińska
Mięso wieprzowe opłukać ,posolić i podpiec na smalcu, podlać częścią rosołu i dusić,następnie pokroić w kostkę.

Ziemniaki po obraniu opłukać, pokroić w kostkę, posypać kminkiem i papryką, wymieszać i dodać do mięsa.

Kiedy ziemniaki będą na pół miękkie dodać pokrojoną drobno kapustę pekińską.

Całość wymieszać i dusić do miękkości mięsa.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z jogurtem.

Pod koniec gotowania wlać do potrawy ,wymieszać i chwilę jeszcze pogotować.

Przełożyć na talerze i podawać gorące.
Duszona kapusta pekińska
Mięso podsmażyć ,wyjąć i pokroić w kostkę ,włożyć z powrotem do rondla
Duszona kapusta pekińska
Ziemniaki obrać ,opłukać i pokroić wymieszać z kminkiem i papryką
Duszona kapusta pekińska
Ziemniaki dodać do mięsa dolać część bulionu i dusić
Duszona kapusta pekińska
Dodać pokrojoną kapustę pekińską i pozostały bulion
Duszona kapusta pekińska
Całość połączyć z sosem z jogurtu i mąki ziemniaczanej