jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Duszona kalarepa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Lubię przygotowywać ją na obiad. Powstaje szybko i ma delikatny, przyjemny smak. Oczywiście najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami.

Duszona kalarepa

Składniki:

Duszona kalarepa

SKŁADNIKI:

  • 4 kalarepki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka siekanego koperku,
  • Około 3/4-1 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Duszona kalarepa
Kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę. Masło topimy. Do rozpuszczonego wsypujemy kostki kalarepki. Chwilkę razem smażymy, a następnie podlewamy wodą. Delikatnie przyprawiamy i gotujemy do miękkości. Gdy będzie już miękka w małej ilości wody rozrabiamy mąkę i zagęszczamy kalarepkę.

Dokładamy koperek i ewentualnie doprawiamy całość. Zagotowujemy by mąka się rozkleiła. 

Tagi:

kalarepa