Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kurczak na jarzynce z kalarepą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kurczak smażony bez panierki z dodatkiem aromatycznej szałwii. Podany na duszonej kalarepie z marchewką. Smaczny, letni obiad.

Kurczak na jarzynce z kalarepą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak na jarzynce z kalarepą

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu worcester
  • słodka papryka mielona
  • przyprawa do kurczaka
  • pieprz czarny
  • 6 liści szałwii
  • 3 kalarepy
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • masło

Sposób przygotowania:

Kurczak na jarzynce z kalarepą
Fileta z kurczaka pociąć na paseczki. Włożyć do miski i dodać przyprawy. Wymieszać i odstawić do lodówki na parę godzin. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni. Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce razem z marchewką. Marchewkę wrzucić do cebuli i przesmażyć. Dorzucić kalarepę i 2 łyżki masła. Dusić do miękkości, można podlać wodą lub bulionem. Przyprawić solą i pieprzem.Na patelni rozpuścić masło i kłaść paski kurczaka. Szałwię posiekać i dodać do kurczaka. Wyłożyć na gorącą jarzynkę. Smacznego!
Kurczak na jarzynce z kalarepą
Fileta z kurczaka pokroić w paski i dodać przyprawy.
Kurczak na jarzynce z kalarepą
Cebulę pokroić w paski i zeszklić na maśle.
Kurczak na jarzynce z kalarepą
Warzywa dusić do miękkości i przyprawić solą i pieprzem.
Kurczak na jarzynce z kalarepą
Kurczaka smażyć na maśle z dodatkiem posiekanej szałwi.