Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Kalarepa nadziewana ze szczawiem mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

W wersji bezmięsnej do przygotowania nadzienia można użyć jajek na twardo i duszone grzyby.

Kalarepa nadziewana ze szczawiem mięsem

Składniki:

Kalarepa nadziewana ze szczawiem mięsem

 

  • 2 porcje:
  • 4-6 kalarep
  • 15-20 dag szczawiu
  • 1 jajko
  • 1 dl śmietany
  • sól do smaku
  • nadzienie:
  • 20 dag mielonego mięsa
  • 2-3 łyżki stołowe gotowanego ryżu
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki stołowe oleju

 

Sposób przygotowania:

Kalarepa nadziewana ze szczawiem mięsem
Na nadzienie zmieszać mięso, gotowany ryż, posiekaną pietruszkę i posiekaną, a następnie usmażoną cebulę na oleju. Obrane i wydrążone od środka kalarepy napełnić farszem, po czym wrzucić do gotującej się osolonej wody i gotować pod przykryciem, na małym ogniu na półmiękko, dodać pokrojony na kawałki szczaw. Można zagęścić śmietaną.