migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Duszona kalarepka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kalarepka zagościła w moim warzywniaku więc i częściej gości na naszym stole. Tak przyrządzona kalarepka to świetny dodatek do obiadu choć sama też dobrze smakuje.

Duszona kalarepka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Duszona kalarepka

 

  • ok 5 kalarepek
  • masło klarowane
  • sól,pieprz
  • mały pęczek koperku
  • 100 ml śmietanki 30 %

Sposób przygotowania:

Duszona kalarepka
Kalarepki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Moje były duże po obarniu ważyły 900 g.

Na patelni rozgrzać trochę klarowanego masła i wrzucić pokrojoną kalarepkę. Smażyć aż kalarepka lekko sie przyrumieni i zmięknie.

Do smaku doprawić solą i pieprzem. Koperek drobno posiekać. Gdy kalarepka już zmięknie dodać śmietankę oraz posiekany koperek.

Wszystko jeszcze razem dusić aby śmietanka zgęstniała.
Duszona kalarepka
Kalarepki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
Duszona kalarepka
Duszona kalarepka
Gdy kalarepka już zmięknie dodać śmietankę oraz posiekany koperek.

Tagi:

kalarepa