Sposób przygotowania:
Duszona kalarepka
Kalarepki myjemy i usuwamy stwardniałe zewnętrzne liście, a młode środkowe drobno posiekać.
Bulwy obieramy i kroimy w dość grubą kostkę.
W garnku zagotowujemy mleko z dodatkiem soli i 2 łyżeczek cukru.
Następnie do wrzącego wkładamy kalarepki, dodajemy masło i dusimy pod przykryciem, aż będą miękkie.
Mąkę rozprowadzamy z śmietaną wlewamy do garnka z kalarepką, mieszamy i chwilę razem dusimy. Przyprawiamy solą i ewentualnie cukrem i mieszamy z koperkiem.
Podajemy jako jarzynkę do potraw :)
Bulwy obieramy i kroimy w dość grubą kostkę.
W garnku zagotowujemy mleko z dodatkiem soli i 2 łyżeczek cukru.
Następnie do wrzącego wkładamy kalarepki, dodajemy masło i dusimy pod przykryciem, aż będą miękkie.
Mąkę rozprowadzamy z śmietaną wlewamy do garnka z kalarepką, mieszamy i chwilę razem dusimy. Przyprawiamy solą i ewentualnie cukrem i mieszamy z koperkiem.
Podajemy jako jarzynkę do potraw :)
shimetsu