misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Duszone kalarepki z jarzynowym farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kalarepki napełnij farszem, przykryj wierzchami. Ustaw w garnku, podlej odrobina wody, dodaj zioła. Duś pod ....

Duszone kalarepki z jarzynowym farszem

Składniki:

Duszone kalarepki z jarzynowym farszem

 

  • 4 duże kalarepki
  • 2 marchewki
  • 5 dag korzenia selerowego
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 cebule
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 6 łyżek kremówki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • sok z połowy cytryny
  • tymianek
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Duszone kalarepki z jarzynowym farszem
Ryż zalej gorącym bulionem i gotuj na małym ogniu, aż wchłonie płyn. Odstaw. Z kalarepek zetnij wierzchy z listkami (odłóż) i cienkie plasterki od spodu. Wydrąż miąższ, pozostawiając ścianki o grubości około 1 cm i posiekaj. Pozostałe warzywa obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do miąższu. Rozgrzej oliwę, włóż warzywa, wlej kremówkę, duś 5 minut. Dodaj ryż, pokrojony w kosteczkę żółty ser i posiekaną natkę. Dopraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Kalarepki napełnij farszem, przykryj wierzchami. Ustaw w garnku, podlej odrobina wody, dodaj zioła. Duś pod przykryciem, powoli, około 20 minut.