SUPERPRZEPIS

Duszona kalarepka

  • 2
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Duszona kalarepka

Taką kalarepkę bardzo lubię jako dodatek do klasycznych mielonych, zresztą dla mnie złączenie kalarepy i mięsa mielonego to zawsze smaczne połączenie.

Składniki:

Duszona kalarepka

 

  • 30 dag kalarepy
  • 30 dag marchewki
  • 2 łyżki masła
  • zielony koperek
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Duszona kalarepka

ETAP 1:

Duszona kalarepka
Warzywa muszą być bardzo podobnie pokrojone.

Kalarepy ma być mniej więcej tyle co marchewki i warzymy ją dopiero po obraniu.
Obraną kalarepę i marchew pokroić w taką samą kostkę na patelni stopić masło dodać pokrojoną kalarepę i marchewkę chwilkę razem przesmażyć, aby warzywa się lekko zrumieniły, następnie po wierzchu posypać solą i pieprzem ziołowy, zmniejszyć gaz i przykryć pokrywką teraz dusić całość kilka minut do momentu odpowiadającej nam miękkości warzyw.

ETAP 2:

Duszona kalarepka
Po dodaniu koperku już nie gotujemy potrawy.

na koniec dodać posiekany koperek i doprawić do smaku.