dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Duszona kapusta czerwona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Duszoną kapustę podajemy gorącą. Idealnie pasuje do mięsa, klusek śląskich i ziemniaków.

Duszona kapusta czerwona Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Duszona kapusta czerwona

 

  • Kapusta czerwona
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, bazylia, niewielka szczypta chili
  • olej

Sposób przygotowania:

Duszona kapusta czerwona
Kapustę siekamy. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju dodajemy cebulę i chwilę podsmażamy, następnie dodajemy czosnek, ponownie chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojoną kapustę, przykrywamy i dusimy do miękkości, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby można dodać troszkę oleju. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy do smaku.
Smacznego.
Duszona kapusta czerwona
Kapustę myjemy a następnie kroimy w drobne paseczki.
Duszona kapusta czerwona
Cebule przesmażamy na patelni na złoty kolor, następnie dodajemy czosnek.
Duszona kapusta czerwona
Kapustę dusimy około dwadzieścia do trzydziestu minut.

Tagi:

kapusta