suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Duszone jabłuszka z dynią.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne danie na kolację i na deser.

Duszone jabłuszka z dynią.

Składniki:

Duszone jabłuszka z dynią.

 

  • 2 duże jabłka;
  • 1/2 kg dyni po usunięciu pestek i skóry;
  • 1/5 łyżki cukru brązowego;
  • 1 łyżka oleju;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Duszone jabłuszka z dynią.
Dynię po obraniu i usunięciu pestek kroimy na małe kawałki, podobnie jabłka, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Do garnka wlewamy niewielką ilość, tak aby całe dno było zakryte. Następnie wkładamy dynię i jabłka posypujemy cukrem i polewamy olejem i oliwą. Dusimy pod przykryciem do momentu aż wszystko będzie miękkie, mieszamy od czasu do czasu, aby się nie przypaliło. Gdy będzie już miękkie dodajemy sok z cytryny i mieszamy, ale już nie gotujemy.