Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Duszone udka - gęsina na świętego Marcina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzień Świętego Marcina nie musi być jedyną okazją do serwowania gęsiny - to mięso sprawdza się jako główny składnik do każdego obiadu.

Duszone udka - gęsina na świętego Marcina Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Duszone udka - gęsina na świętego Marcina

 

  • 4 świeże udka gęsie (lub 2 piersi)
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane)
  • 2 duże kwaskowate jabłka
  • (szara reneta / obrać i pokroić w ósemki)
  • wytrawne wino (czerwone)
  • słodka papryka (mielona)
  • garść majeranku (suszony)
  • bylica pospolita (suszona / beifuß)
  • przyprawy: gruba sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Duszone udka - gęsina na świętego Marcina
► Skrócić końcówki kości z udek, aby udka lepiej umieścić w brytfannie. Skórę na udkach naciąć ostrym nożem, ale nie uszkodzić znajdującego pod nią mięsa. Następnie usunąć nadmiar tłuszczu, udka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Później mięso solidnie natrzeć ze wszystkich stron solą, pieprzem, papryką, majerankiem i bylicą pospolitą. Gęsinę wstawić na całą na noc do lodówki, aby mięso nabrało smaku i aromatu przypraw.

► Gęsinę smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu ( zaczynając od strony skórki ), przez około 3 minuty z każdej strony. Gdy skóra nabierze złotego koloru, wtenczas przewrucić mięso na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę. Udka wyjąć z brytfanny.

► W brytfannie na wytopionym tłuszczu z udek, obsmażyć jabłka przez 1 minutę i wyjąć z brytfanny. Mięso z powrotem włożyć do brytfanny i zalać winem tak, aby było w 3/4 przykryte. Całość podgrzewać na dość dużym ogniu tak długo, aż alkohol odparuje, wtenczas zmniejszyć temperaturę i przykryć naczynie. Gęś dusić pod przykryciem przez około 30 minut, później włożyć z powrotem jabłka i dusić pod przykryciem kolejne 20 minut. Gęś jest gotowa jak widelec bez oporu przebija się przez mięso.
Duszone udka - gęsina na świętego marcina
Mięso solidnie natrzeć przyprawami i wstawić na noc do lodówki, aby nabrało smaku i aromatu przypraw - gęsinę smażyć zaczynając od strony skórki.
Duszone udka - gęsina na świętego marcina
Skrócić końcówki kości z udek, aby lepiej pasowały w brytfannie - skórę naciąć, ale nie uszkodzić znajdującego pod nią mięsa.