Sposób przygotowania:
Duszone udka - gęsina na świętego Marcina
► Skrócić końcówki kości z udek, aby udka lepiej umieścić w brytfannie. Skórę na udkach naciąć ostrym nożem, ale nie uszkodzić znajdującego pod nią mięsa. Następnie usunąć nadmiar tłuszczu, udka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Później mięso solidnie natrzeć ze wszystkich stron solą, pieprzem, papryką, majerankiem i bylicą pospolitą. Gęsinę wstawić na całą na noc do lodówki, aby mięso nabrało smaku i aromatu przypraw.
► Gęsinę smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu ( zaczynając od strony skórki ), przez około 3 minuty z każdej strony. Gdy skóra nabierze złotego koloru, wtenczas przewrucić mięso na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę. Udka wyjąć z brytfanny.
► W brytfannie na wytopionym tłuszczu z udek, obsmażyć jabłka przez 1 minutę i wyjąć z brytfanny. Mięso z powrotem włożyć do brytfanny i zalać winem tak, aby było w 3/4 przykryte. Całość podgrzewać na dość dużym ogniu tak długo, aż alkohol odparuje, wtenczas zmniejszyć temperaturę i przykryć naczynie. Gęś dusić pod przykryciem przez około 30 minut, później włożyć z powrotem jabłka i dusić pod przykryciem kolejne 20 minut. Gęś jest gotowa jak widelec bez oporu przebija się przez mięso.
► Gęsinę smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu ( zaczynając od strony skórki ), przez około 3 minuty z każdej strony. Gdy skóra nabierze złotego koloru, wtenczas przewrucić mięso na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę. Udka wyjąć z brytfanny.
► W brytfannie na wytopionym tłuszczu z udek, obsmażyć jabłka przez 1 minutę i wyjąć z brytfanny. Mięso z powrotem włożyć do brytfanny i zalać winem tak, aby było w 3/4 przykryte. Całość podgrzewać na dość dużym ogniu tak długo, aż alkohol odparuje, wtenczas zmniejszyć temperaturę i przykryć naczynie. Gęś dusić pod przykryciem przez około 30 minut, później włożyć z powrotem jabłka i dusić pod przykryciem kolejne 20 minut. Gęś jest gotowa jak widelec bez oporu przebija się przez mięso.