Sposób przygotowania:
Fasola z kiełbasą w pomidorach
Fasolę opłukać i zalać wodą zimną, moczyć całą noc. Przed gotowaniem wodę z moczenia wylewam, fasolę wsypać do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy, kostkę rosołową, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 40 minut. W szybkowarze wystudzić (gotuję wieczorem na następny dzień do przygotowania), fasola jest miękka.
W garnku na oleju usmażyć drobno pokrojoną kiełbasę obraną z flaka. Wsypać drobno pokrojoną cebulę, czosnek z praski wyciśnięty, smażyć do złocistej cebuli. Wlać przecier pomidorowy z kartonika, smażyć mieszając z 3 minuty. Wlać z wywarem ugotowaną fasolę, zagotować.
Wsypać majeranek, sól, paprykę ostrą, wymieszać i gotować z 2 minuty.
Garnek zdjąć z ognia, zostawić na 30 minut, aby fasola nabrała smaku, podawać z pieczywem, ziemniakami.
W garnku na oleju usmażyć drobno pokrojoną kiełbasę obraną z flaka. Wsypać drobno pokrojoną cebulę, czosnek z praski wyciśnięty, smażyć do złocistej cebuli. Wlać przecier pomidorowy z kartonika, smażyć mieszając z 3 minuty. Wlać z wywarem ugotowaną fasolę, zagotować.
Wsypać majeranek, sól, paprykę ostrą, wymieszać i gotować z 2 minuty.
Garnek zdjąć z ognia, zostawić na 30 minut, aby fasola nabrała smaku, podawać z pieczywem, ziemniakami.