ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Fasola z kiełbasą w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fasolę bardzo lubimy i często ją gotuję w różnych wersjach smakowych. Fasola ugotowana w szybkowarze i potem z różnymi składnikami połączona to smak wyjątkowy.

Fasola z kiełbasą w pomidorach Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Fasola z kiełbasą w pomidorach

 

 

  • olej rzepakowy 10 łyżek,
  • kiełbasa toruńska 4 sztuki długie,
  • cebula 2 sztuki średnie,
  • czosnek 1/2 główki,
  • przecier pomidorowy 1 kartonik,
  • sól 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • majeranek 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Fasola z kiełbasą w pomidorach
Fasolę opłukać i zalać wodą zimną, moczyć całą noc. Przed gotowaniem wodę z moczenia wylewam, fasolę wsypać do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy, kostkę rosołową, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 40 minut. W szybkowarze wystudzić (gotuję wieczorem na następny dzień do przygotowania), fasola jest miękka.

W garnku na oleju usmażyć drobno pokrojoną kiełbasę obraną z flaka. Wsypać drobno pokrojoną cebulę, czosnek z praski wyciśnięty, smażyć do złocistej cebuli. Wlać przecier pomidorowy z kartonika, smażyć mieszając z 3 minuty. Wlać z wywarem ugotowaną fasolę, zagotować.

Wsypać majeranek, sól, paprykę ostrą, wymieszać i gotować z 2 minuty.

Garnek zdjąć z ognia, zostawić na 30 minut, aby fasola nabrała smaku, podawać z pieczywem, ziemniakami.
Fasola z kiełbasą w pomidorach
Fasola w szybkowarze jest lepsza w smaku.
Fasola z kiełbasą w pomidorach
Kiełbasa obrana z flaka jest bardziej na chrupiąco usmażona.
Fasola z kiełbasą w pomidorach
Przecier pomidorowy z kartonika jest dobry do takiej fasoli.
Fasola z kiełbasą w pomidorach
Fasola z wywarem do kiełbasy, nie potzeba wody dolewać.
Fasola z kiełbasą w pomidorach
Fasola z kiełbasą w pomidorach
Fasola z kiełbasą w pomidorach
Fasola z kiełbasą w pomidorach
Fasola z kiełbasą w pomidorach