SUPERPRZEPIS

Gęsie udka z tymiankiem

  • Zgobisz
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Gęsie udka z tymiankiem Więcej zdjęć (4)

Doskonałe mięso, które dawniej było powszechne na stołach, znów podbija podniebienia. Skuś się na gęsinę !

Składniki:

Gęsie udka z tymiankiem

 

  • 4 świeże udka gęsie (lub piersi)
  • 1 główka czosnku (do pieczenia)
  • 4 duże ząbki czosnku (drobno posiekać)
  • majeranek (suszony)
  • 4 gałązki tymianku (świeży)
  • 100 ml wina (białe wytrawne)
  • 1 kg. ziemniaków (obrać)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Gęsie udka z tymiankiem
► Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i majerankiem. Tak przygotowane udka umieścić w woreczku foliowym, szczelnie go zamknąć i odstawić na noc do lodówki. Dwie godziny wcześniej przed smażeniem wyciągnać udka z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową.

► W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć gęsie udka skórą do dołu, dodać całą główkę czosnku, gałązki tymianku, podlać winem i wstawić do piekarnika. Udka zapiekać pod przykryciem w nagrzanym piekarniku przez 3 - 3,5 godziny w temperaturze 160C / Termoobieg /. Po 120 minutach pieczenia dołożyć posypane solą ziemniaki, a mięso odwrócić skórą do góry. Ziemniaki pieką się w tłuszczu z gesich udek (może mało dietetyczne, ale smakują wyśmienicie).

► W40 minut przed koncem pieczenia zdjąć pokrywkę aby skórka ładnie się zrumieniła i stała się bardziej chrupiąca, ziemniaki przełożyć, tak aby się równo podrumieniły. 15 minut przed końcem można też włączyć funkcję podpiekania od góry, jesli to konieczne. Ja nie miałem takiej potrzeby.
Gęsie udka z tymiankiem
Dołożyć posypane solą ziemniaki - a mięso odwrócić skórą do góry - ziemniaki pieką się w tłuszczu z gesich udek.
Gęsie udka z tymiankiem
W naczyniu żaroodpornym ułożyć skórą do dołu gęsie udka - dodać całą główkę czosnku - gałązki tymianku i podlać winem.
Gęsie udka z tymiankiem
Udka umyć - osuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć solą - pieprzem - posiekanym czosnkiem i majerankiem.