Sposób przygotowania:
Gęsie udka z tymiankiem
► Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i majerankiem. Tak przygotowane udka umieścić w woreczku foliowym, szczelnie go zamknąć i odstawić na noc do lodówki. Dwie godziny wcześniej przed smażeniem wyciągnać udka z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową.
► W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć gęsie udka skórą do dołu, dodać całą główkę czosnku, gałązki tymianku, podlać winem i wstawić do piekarnika. Udka zapiekać pod przykryciem w nagrzanym piekarniku przez 3 - 3,5 godziny w temperaturze 160C / Termoobieg /. Po 120 minutach pieczenia dołożyć posypane solą ziemniaki, a mięso odwrócić skórą do góry. Ziemniaki pieką się w tłuszczu z gesich udek (może mało dietetyczne, ale smakują wyśmienicie).
► W40 minut przed koncem pieczenia zdjąć pokrywkę aby skórka ładnie się zrumieniła i stała się bardziej chrupiąca, ziemniaki przełożyć, tak aby się równo podrumieniły. 15 minut przed końcem można też włączyć funkcję podpiekania od góry, jesli to konieczne. Ja nie miałem takiej potrzeby.
► W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć gęsie udka skórą do dołu, dodać całą główkę czosnku, gałązki tymianku, podlać winem i wstawić do piekarnika. Udka zapiekać pod przykryciem w nagrzanym piekarniku przez 3 - 3,5 godziny w temperaturze 160C / Termoobieg /. Po 120 minutach pieczenia dołożyć posypane solą ziemniaki, a mięso odwrócić skórą do góry. Ziemniaki pieką się w tłuszczu z gesich udek (może mało dietetyczne, ale smakują wyśmienicie).
► W40 minut przed koncem pieczenia zdjąć pokrywkę aby skórka ładnie się zrumieniła i stała się bardziej chrupiąca, ziemniaki przełożyć, tak aby się równo podrumieniły. 15 minut przed końcem można też włączyć funkcję podpiekania od góry, jesli to konieczne. Ja nie miałem takiej potrzeby.