Sposób przygotowania:
Gęsie udka duszone z marchewką i pietruszkąGęsie udka duszone w warzywach 1
Mięso solimy i pieprzymy z każde strony. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Gęsie udka duszone w warzywach 2
Marchew, seler i pietruszkę obieramy. Ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Gęsie udka duszone w warzywach 3
Cebulę obieramy z łupin i kroimy w cienkie piórka.
Gęsie udka duszone w warzywach 4
Mięso układamy na patelni skórą do dołu. Wytapiamy tłuszcz. Krótko przesmażamy także z drugiej strony.
Gęsie udka duszone w warzywach 5
Do brytfanki wkładamy warzywa. Na nie wykładamy mięso. Wlewamy rosół. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 2,30-3 h. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.