Sposób przygotowania:
Gęsie udka duszone z marchewką i pietruszkąGęsie udka duszone w warzywach 1
![Gęsie udka duszone z marchewką i pietruszką Gęsie udka duszone z marchewką i pietruszką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/gesie-udka-duszone-z-marchewka-i-pietruszka-437758.jpg)
Mięso solimy i pieprzymy z każde strony. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Gęsie udka duszone w warzywach 2
![Gęsie udka duszone z marchewką i pietruszką Gęsie udka duszone z marchewką i pietruszką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/gesie-udka-duszone-z-marchewka-i-pietruszka-437759.jpg)
Marchew, seler i pietruszkę obieramy. Ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Gęsie udka duszone w warzywach 3
![Gęsie udka duszone z marchewką i pietruszką Gęsie udka duszone z marchewką i pietruszką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/gesie-udka-duszone-z-marchewka-i-pietruszka-437760.jpg)
Cebulę obieramy z łupin i kroimy w cienkie piórka.
Gęsie udka duszone w warzywach 4
![Gęsie udka duszone z marchewką i pietruszką Gęsie udka duszone z marchewką i pietruszką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/gesie-udka-duszone-z-marchewka-i-pietruszka-437761.jpg)
Mięso układamy na patelni skórą do dołu. Wytapiamy tłuszcz. Krótko przesmażamy także z drugiej strony.
Gęsie udka duszone w warzywach 5
![Gęsie udka duszone z marchewką i pietruszką Gęsie udka duszone z marchewką i pietruszką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/gesie-udka-duszone-z-marchewka-i-pietruszka-437762.jpg)
Do brytfanki wkładamy warzywa. Na nie wykładamy mięso. Wlewamy rosół. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 2,30-3 h. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.