SUPERPRZEPIS

Gęsie udka duszone z marchewką i pietruszką

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Gęsie udka duszone z marchewką i pietruszką

Listopad to dla mnie miesiąc, w którym na stole króluje przede wszystkim gęsina. Uwielbiam piersi, gęś w całości. Teraz przyszła pora na udka. Wyszły miękkie, kruche i niesamowite w smaku.

Składniki:

Gęsie udka duszone z marchewką i pietruszką

 

  • 4 udka z gęsi
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 2 szklanki rosołu
  • sól, pieprz
  • cytryna

Sposób przygotowania:

Gęsie udka duszone z marchewką i pietruszką

Gęsie udka duszone w warzywach 1

Gęsie udka duszone z marchewką i pietruszką
Gęsie udka skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny

Mięso solimy i pieprzymy z każde strony. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Gęsie udka duszone w warzywach 2

Gęsie udka duszone z marchewką i pietruszką
Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki

Marchew, seler i pietruszkę obieramy. Ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Gęsie udka duszone w warzywach 3

Gęsie udka duszone z marchewką i pietruszką
Obraną cebulę kroimy w cieniutkie piórka

Cebulę obieramy z łupin i kroimy w cienkie piórka.

Gęsie udka duszone w warzywach 4

Gęsie udka duszone z marchewką i pietruszką
Gęsie udka rumienimy z każdej strony na złoty kolor.

Mięso układamy na patelni skórą do dołu. Wytapiamy tłuszcz. Krótko przesmażamy także z drugiej strony.

Gęsie udka duszone w warzywach 5

Gęsie udka duszone z marchewką i pietruszką
Gęś dusimy pod przykryciem ok. 2,30-3 h

Do brytfanki wkładamy warzywa. Na nie wykładamy mięso. Wlewamy rosół. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 2,30-3 h. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.