Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Duszonka cebulowo-czosnkowa z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne weekendowe śniadanko. W domu moich teściów jest ono klasyką, u nas raczej odskocznią od klasycznych śniadań weekendowych ale zawsze z chęcią zjadane :)

Duszonka cebulowo-czosnkowa z kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszonka cebulowo-czosnkowa z kiełbasą

 

  • 1 - 1,2 kg cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml wody
  • sól
  • 5 kiełbasek śląskich

Sposób przygotowania:

Duszonka cebulowo-czosnkowa z kiełbasą
Czosnek i cebulę obieramy. Ścieramy cebulę na plastry wraz z czosnkiem. Przekładamy do dużego garnka, solimy, podlewamy wodą i dusimy około 20 - 25 minut. Kiełbasę przekrajemy na połówki - wzdłuż, podpiekamy na patelni teflonowej. Przekładamy podpieczone kiełbaski do duszonki i dusimy razem 15 minut. Podajemy na ciepło.  
Duszonka cebulowo-czosnkowa z kiełbasą
Etap 1 przygotowaną cebulę wraz z czosnkiem przekładamy do dużego garnka
Duszonka cebulowo-czosnkowa z kiełbasą
Etap 2 dusimy cebulę z dodatkiem soli - do miękkości
Duszonka cebulowo-czosnkowa z kiełbasą
Etap 3 kiełbaski śląskie podpiekamy z dwóch stron po wcześniejszym przekrojeniu
Duszonka cebulowo-czosnkowa z kiełbasą
Etap 4 do miękkiej cebuli przekładamy kiełbasę i dusimy