Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Duszonka warzywna z wędliną z pieca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Duszonka z pieca to świetna pomysł na obiad, moja rodzina uwielbia ją z grilla ale z pieca jest równie smaczna

Duszonka warzywna z wędliną z pieca Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszonka warzywna z wędliną z pieca

 

  • 1 kapusta pekińska (średnia)
  • 4 - 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 400 wędliny, kiełbasy bądź bigosowego
  • natka pietruszki - pęczek
  • sól
  • pieprz kolorowy

Sposób przygotowania:

Duszonka warzywna z wędliną z pieca
Na początek obieramy ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler, następnie płuczemy warzywa i kroimy w plastry, kapustę szatkujemy niezbyt drobno, następnie do naczynia żaroodpornego układamy warstwami - kapustę, ziemniaki (delikatnie oprószamy solą i pieprzem), wędlinę bądź bigosowe, marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki (ponownie oprószamy solą i pieprzem), kapustę pekińską i całość posypujemy natką pietruszki, warzywka można podlać200 ml bulionu ale nie jest to koniecznie, pieczemy w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku do miękkości warzyw około 1 godziny - smacznego
Duszonka warzywna z wędliną z pieca
w naczyniu żaroodpornym układamy kapustę ziemniaki
Duszonka warzywna z wędliną z pieca
następnie wędlinę bądź bigosowe marchewkę
Duszonka warzywna z wędliną z pieca
kolejno pietruszkę seler i ponownie ziemniaki
Duszonka warzywna z wędliną z pieca
całość zakańczamy kapustą i natką - wstawiamy do pieca