Duszonka z dorsza po kaszubsku.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dorsz jest jedną z najważniejszych ryb poławianych w Morzu Norweskim.Przygotowujemy z nich tradycyjne kaszubskie danie. Smacznego !

Duszonka z dorsza po kaszubsku.

Składniki:

Duszonka z dorsza po kaszubsku.

 

  • opakowanie filetów z dorsza,
  • 3 cebule,
  • 80ml. oleju,
  • 125 ml przecieru pomidorowego,
  • liść laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • ewentualnie 200 g słoniny.

Sposób przygotowania:

Duszonka z dorsza po kaszubsku.
Rybę rozmrażamy, osuszamy i oprószany solą. Cebulę siekamy. Słoninę kroimy w paseczki, które umieszczamy na dnie naczynia do zapiekania. Na niej kładziemy na przemian rybę i cebulę. Każdą warstwę dorsza skrapiamy olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem. W naczyniu umieszczamy także liść laurowy oraz ziele angielskie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po około 15 minutach zalewamy przecierem i pieczemy do miękkości. Podajemy posypaną natką pietruszki. Smacznego !