Sposób przygotowania:
Duszonki
Umyć i obrać ziemniaki, cebulę i marchewkę. Ziemniaki i marchew pokroić w plastry, kiełbasę i cebulę w talarki. Dno i boki garnka do połowy wysokości wyłożyć liśćmi kapusty. Wrzucić połowę boczku, ziemniaki z marchewką i warstwę cebuli. Jeśli ktoś lubi, dodać warstwę pokrojonej kapusty. Posypać posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem, wsypać kiełbasę. Powtarzać układanie warstw aż do wypełnienia garnka. Na wierzchu wyłożyć pozostały boczek i nakryć liśćmi kapusty. Zamknąć garnek i postawić nad wcześniej rozpalonym ogniskiem, w miarę potrzeby dorzucając drewna do podtrzymania ognia. Danie piecze się około 1 i 1/2 godziny. Do jego przyrządzenia potrzebne jest żeliwne naczynie z pokrywką.