dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Duszonki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Duszonki, czyli kociołek w ognisku.

Duszonki

Składniki:

Duszonki

 

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 kg kiełbasy
  • 25 dag boczku wędzonego lub słoniny wędzonej
  • 8 cebul
  • 1 marchew
  • 1 główka włoskiej kapusty
  • zielony koperek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Duszonki
Umyć i obrać ziemniaki, cebulę i marchewkę. Ziemniaki i marchew pokroić w plastry, kiełbasę i cebulę w talarki. Dno i boki garnka do połowy wysokości wyłożyć liśćmi kapusty. Wrzucić połowę boczku, ziemniaki z marchewką i warstwę cebuli. Jeśli ktoś lubi, dodać warstwę pokrojonej kapusty. Posypać posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem, wsypać kiełbasę. Powtarzać układanie warstw aż do wypełnienia garnka. Na wierzchu wyłożyć pozostały boczek i nakryć liśćmi kapusty. Zamknąć garnek i postawić nad wcześniej rozpalonym ogniskiem, w miarę potrzeby dorzucając drewna do podtrzymania ognia. Danie piecze się około 1 i 1/2 godziny. Do jego przyrządzenia potrzebne jest żeliwne naczynie z pokrywką.

Tagi:

kielbasa