Ewelina.

Ewelina.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Duszony karczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karczek jest kruchy i pyszny !

Duszony karczek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Duszony karczek

 

  • 1 kg karczku
  • przyprawa kucharek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • por
  • seler
  • 1 kostka rosołowa
  • pieprz ziołowy
  • zioła prowansalkie

 

Sposób przygotowania:

Duszony karczek
Karczek kroimy w grubsze plastry i obsmażamy go z obu stron na patelni. Na tarce jarzynowej, na grubych oczkach ścieramy marchewkę i pietruszkę. Obsmażony karczek wkładamy do garnka podlewamy wodą i posypujemy startymi warzywami, dodajemy pora i selera. Dusimy na małym ogniu do miękkości. po 10 minutach wkładamy kostkę rosołową, ziele angielskie i listek bobkowy. Wlewamy również tłuszcz na którym obsmażaliśmy mięso i nadal dusimy. Jak mięso zrobi się kruche podajemy do ziemniaków i sałatki. Smacznego !
Duszony karczek
Tak wygląda karczek na etapie drugim. Jest już obsmażony na patelni i posypany warzywami.
Duszony karczek
Zdjęcie przedstawia już fazę końcową karczek jest jusz lekko kruchy, jeszcze 10 minutek i będie gotowy do zjedzenia !