kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Duszony schab na warzywnej pierzynce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kruche i delikatne mięso na warzywnej pierzynce z papryki i cebuli. Pełne warzyw, zdrowe, pyszne! Świetnie sprawdzi się na lekki, letni obiad.

Duszony schab na warzywnej pierzynce

Składniki:

Duszony schab na warzywnej pierzynce

 

  • 6 kawałków schabu o grubości około 1cm
  • sól, pieprz, majeranek
  • olej do smażenia
  • 3-4 ząbki czosnku
  • duża czerwona cebula
  • żółta papryka
  • 4 pomidory
  • pół litra rosołu

Sposób przygotowania:

Duszony schab na warzywnej pierzynce
Mięso myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i majerankiem. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso na mocno rozgrzanej patelni przez 2 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz. Na rozgrzanym oleju przesmażamy drobno pokrojony czosnek i cebule w piórka. Dodajemy poszatkowaną w paski paprykę i obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy solą i przesmażamy razem. Dodajemy pół litra rosołu i przekładamy do warzyw odłożone wcześniej mięso. Całość dusimy pod przykryciem prze 15 minut a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Serwujemy z kluseczkami lub ziemniakami.  

Tagi:

schab