Sposób przygotowania:
Duszony schab w ostrej marynacie
Schab zamarynowany marynatą wykonaną wg przepisu: do miseczki wkładamy połowę zawartości słoika musztardy meksykańskiej z całą gorczycą, dodajemy 2 łyżki musztardy niemieckiej słodkiej, dolewamy oliwę z oliwek, dodajemy sól, majeranek, czosnek i trochę pieprzu, mieszamy, wstawiamy na całą noc do lodówki.
Nazajutrz obsmażamy schab z obu stron na złoto, zalewamy wrzącą wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 30 minut, po tym czasie schab odwracamy i dusimy dalsze 30 minut, ewentualnie uzupełniamy wodę. Doskonały na zimno lub na ciepło z sosem.
Nazajutrz obsmażamy schab z obu stron na złoto, zalewamy wrzącą wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 30 minut, po tym czasie schab odwracamy i dusimy dalsze 30 minut, ewentualnie uzupełniamy wodę. Doskonały na zimno lub na ciepło z sosem.