Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Paprykowy duszony schab

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Duszony wieprzowy schab - wariacja paprykowa.

Paprykowy duszony schab Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paprykowy duszony schab

 

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kostka mięsna
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 dkg schabu wieprzowego bez kości
  • 3 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula

Sposób przygotowania:

Paprykowy duszony schab
Do miseczki przelać olej. Czosnek wycisnąć, dodać do oleju. Kostkę mięsną rozkruszyć i również dodać do oleju razem z solą i pieprzem ziołowym. Dokładnie wymieszać. Schab dobrze natrzeć przygotowaną mieszanką, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki. W brytfance rozgrzać kilka łyżek oleju. Podsmażyć na nim lekko mieloną paprykę. Włożyć schab i zrumienić go z każdej strony (uważać, żeby papryka się nie spaliła). Do schabu dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilkę podsmażać. Do brytfanki wlać wodę. Wody ma być tyle, żeby mięso było prawie całe nią przykryte. Brytfankę przykryć. Mięso dusić do miękkości. Podawać np. z ziemniaczkami.
Paprykowy duszony schab
Olej wymieszany z wyciśniętym czosnkiem i przyprawami.
Paprykowy duszony schab
Schab wieprzowy dokładnie natarty marynatą.
Paprykowy duszony schab
Mielona słodka papryka podsmażana na oleju.
Paprykowy duszony schab
Zrumieniony schab z podsmażoną cebulką zalany wodą.