Sposób przygotowania:
Duszony schab w słodkiej marynacie
Przygotować marynatę z 3 łyżek słodkiej niemieckiej musztardy (susser hausmacher senf), z dodatkiem 2 łyżeczek przyprawy staropolskiej, 2 łyżeczek papryki słodkiej, 1 łyżki przyprawy do dań, 2 łyżek oliwy z oliwek i soli, mieszamy łącząc dokładnie składniki. Za pomocą pędzelka spożywczego smarujemy schab marynatą z obu stron i układamy w naczyniu żaroodpornym, wstawiamy do lodówki na całą noc do marynowania. Na drugi dzień wyciągnąć schab z lodówki, podpiekamy z obu stron na głębokiej patelni na 1 łyżce oliwy. Do naczynia w którym marynował się schab wlewamy 0/5 litra gorącej wody, mieszamy i wlewamy do schabu. Dusimy z obu stron po około 20 minut.