p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Duszony schab w słodkiej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszny, domowy schab zamiast tradycyjnej wędliny

Duszony schab w słodkiej marynacie

Składniki:

Duszony schab w słodkiej marynacie

 

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 3 łyżki musztardy słodkiej niemieckiej,
  • 2 łyżeczki przyprawy staropolskiej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1 łyżka przyprawy do dań Kucharek,
  • do smaku sól

 

Sposób przygotowania:

Duszony schab w słodkiej marynacie
Przygotować marynatę z 3 łyżek słodkiej niemieckiej musztardy (susser hausmacher senf), z dodatkiem 2 łyżeczek przyprawy staropolskiej, 2 łyżeczek papryki słodkiej, 1 łyżki przyprawy do dań, 2 łyżek oliwy z oliwek i soli, mieszamy łącząc dokładnie składniki. Za pomocą pędzelka spożywczego smarujemy schab marynatą z obu stron i układamy w naczyniu żaroodpornym, wstawiamy do lodówki na całą noc do marynowania. Na drugi dzień wyciągnąć schab z lodówki, podpiekamy z obu stron na głębokiej patelni na 1 łyżce oliwy. Do naczynia w którym marynował się schab wlewamy 0/5 litra gorącej wody, mieszamy i wlewamy do schabu. Dusimy z obu stron po około 20 minut.