Pytki-MSDW:-)

Pytki-MSDW:-)

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Duży puszysty biszkopt

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Biszkopt jest puszysty nie kruszy się nie jest za słodki .Można go przekonać na trzy dość grube spody około 2 cem :-)

Duży puszysty biszkopt

Składniki:

Duży puszysty biszkopt

Na ciasto

  • Ciasto :
  • 6-7 Dużych jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1i1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 Cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Na Pącz

  • 1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody
  • Sok z połowy cytryny oraz
  • cukru pudru około 2 łyżeczki
  • Można zamiast cytryny dość sok pomarańczowy lub
  • Jaki kolwiek inny smak

Sposób przygotowania:

Duży puszysty biszkopt
Ciasto:
Oddzielic żółtka od białek,mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia
Cukier waniliowy wsypać do cukru kryształu.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli do ulubionych białek ciągle ubijając dodawać cukier waniliowy i cukier kryształ ubić aż do momentu aż cukier się rozpuści do ulubionych białek z cukrem dodajemy żółtka ubijając na najwyższym poziomie przez 5 min. Do ubitej masy dodać mąkę i proszek do pieczenia mieszać delikatnie szpatułką aż do masa będzie jednolita przełożyć do blaszki do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 35 min

Biszkopt można sprawdzić czy jest gotowy patyczkiem drewnianym na środku biszkopta jesli patyczek jest suchy to Biszkopt jest upieczony :-)

Jak biszkopt wystygnie można podziwiać na trzy dość grube spody około 2 cm za pomocą zwykłej nici do szycia :-)

Pącz
Do gorącej wody dodać cukier puder i sok z połowy cytryny wymieszać wszystkie składniki można razy 2 jeżeli lubicie bardziej nasączone spody 🎂