Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Dworskie kulki ziemniaczane

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dworskie kulki ziemniaczane to coś na ząb

Dworskie kulki ziemniaczane

Składniki:

Dworskie kulki ziemniaczane

 

  • 50 dag gotowanych w łupinach ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 5 dag gotowanej szynki
  • 1 łyżka mąki
  • 1,5 łyżki tartej bułki
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżki posiekanego zielonego szczypiorku
  • 1/2 łyżki siekanej zielonej pietruszki
  • 0,5 l oleju sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Dworskie kulki ziemniaczane
Schłodzone ziemniaki obrać i zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć z pokrojoną również w drobną kostkę szynką. Dodać żółtka. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Panierować w mące i tartej bułce. Smażyć na "głębokim" oleju. Podawać jako dodatek do smażonych mięs, lub jako samodzielne danie z surówką.