SUPERPRZEPIS

Dwu kolorowa rolada drożdżowa z mirabelkami

  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 235
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Dwu kolorowa rolada drożdżowa z mirabelkami

Jakie ciasto kojarzy Wam się z ciepłem rodzinnym? mnie oczywiście ciasto drożdżowe. Uwielbiam je chyba za wszystko, za zapach, smak i naprawdę wszechstronne zastosowanie. Mogłabym je piec i jeść co dzień, dlatego dzisiaj rolada z mirabelkami.

Składniki:

Dwu kolorowa rolada drożdżowa z mirabelkami

 

  • 350 g mąki
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 10 g cukru
  • 15 g oleju kokosowego
  • 5 g kawy rozpuszczalnej
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • aromat pomarańczowy
  • 150 g mirabelek ( waga bez pestek)
  • Dodatkowo:
  • 1/2 jajka

Sposób przygotowania:

Dwu kolorowa rolada drożdżowa z mirabelkami

ETAP 1:

Dwu kolorowa rolada drożdżowa z mirabelkami
do mąki z cukrem i drożdżami dodać jajka

Mleko podgrzać, olej roztopić i ostudzić.

Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i cukier. Wymieszać. Dodać jajka, ponownie wymieszać.

Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto na jednolitą masę.

Gdy to nastąpi do ciasta dodać olej i wyrabiać razem około minuty.

ETAP 2:

Dwu kolorowa rolada drożdżowa z mirabelkami
do jednej porcji ciasta dodać kawę rozpuszczalną

Następnie ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kawę i wyrabiać ciasto około 3 minuty.

Do drugiej porcji dodać aromat i również wyrabiać ciasto 3 minuty.

Obie porcje ułożyć w osobnych miskach, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.

ETAP 3:

Dwu kolorowa rolada drożdżowa z mirabelkami
na jasnym cieście ułożyć kawowe a póżniej posypać owocami

Po tym czasie każdą porcję ciasta ponownie lekko wyrobić i rozwałkować na cienki placek, o grubości około 0,6-0,7 cm.

Jako pierwszy ułożyć jasny płat ciasta, na niego położyć kawowe i rozłożyć owoce.

Zwinąć w miarę możliwości w rulon ( roladę). Końce zawinąć pod spód i dokładnie całość skleić.

ETAP 4:

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać widelcem i obficie posmarować drożdżówkę.

Zostawić pod przykryciem na kolejne 20 minut.

Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 35-40 minut, wyjąc, ostudzić na kratce.