Sposób przygotowania:
Dwu kolorowa rolada drożdżowa z mirabelkamiETAP 1:
Mleko podgrzać, olej roztopić i ostudzić.
Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i cukier. Wymieszać. Dodać jajka, ponownie wymieszać.
Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto na jednolitą masę.
Gdy to nastąpi do ciasta dodać olej i wyrabiać razem około minuty.
ETAP 2:
Następnie ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kawę i wyrabiać ciasto około 3 minuty.
Do drugiej porcji dodać aromat i również wyrabiać ciasto 3 minuty.
Obie porcje ułożyć w osobnych miskach, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
ETAP 3:
Po tym czasie każdą porcję ciasta ponownie lekko wyrobić i rozwałkować na cienki placek, o grubości około 0,6-0,7 cm.
Jako pierwszy ułożyć jasny płat ciasta, na niego położyć kawowe i rozłożyć owoce.
Zwinąć w miarę możliwości w rulon ( roladę). Końce zawinąć pod spód i dokładnie całość skleić.
ETAP 4:
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać widelcem i obficie posmarować drożdżówkę.
Zostawić pod przykryciem na kolejne 20 minut.
Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 35-40 minut, wyjąc, ostudzić na kratce.