Sposób przygotowania:
Różana rolada drożdżowa
Do miski wsypujemy łyżeczkę cukru, wlewamy odrobinę mleka (ciepłe), wodę oraz dodajemy rozkruszone drożdże. Mieszamy, żeby wszystkie składniki się rozpuściły. Miskę przykrywamy i odstawiamy na ok. 25 minut w ciepłe miejsce.Do małego garnka wkładamy masło i wstawiamy je na mały ogień, aby się rozpuściło. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Do drugiej, dużej miski wsypujemy pozostały cukier, mąkę, wbijamy jajko, wlewamy pozostałe mleko (ciepłe), rozgrzane masło oraz wyrośnięte drożdże. Ze składników w misce wyrabiamy ciasto i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 25 minut. Po upłynięciu czasu rośnięcia ciasta, rozwałkowujemy je na szerokość foremki do ciasta, długość placka dowolna. Smarujemy całość marmoladą i zwijamy w rulon. Roladę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam foremki 33x12 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut.