Sposób przygotowania:
Rolada drożdżowa z kakao
Pokruszone drożdże rozetrzeć z 1/2 szklanki letniego mleka i 1 łyżeczką cukru. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby rozczyn urósł.
Mąkę przesiać przez sito, dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy, letnie roztopione masło, a na końcu rozczyn.
Wyrabiać elastyczne ciasto, dodając resztę mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby urosło.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić go na dwie równe porcję. Każdą porcję rozwałkować na prostokątny placek, posypać równomiernie kakao i cukrem (1 czubata łyżka kakao i 1 łyżka cukru na jedną porcję). Zwinąć w rulon i zlepić końce.
Obydwie rolady, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 45-50 min.
Mąkę przesiać przez sito, dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy, letnie roztopione masło, a na końcu rozczyn.
Wyrabiać elastyczne ciasto, dodając resztę mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby urosło.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić go na dwie równe porcję. Każdą porcję rozwałkować na prostokątny placek, posypać równomiernie kakao i cukrem (1 czubata łyżka kakao i 1 łyżka cukru na jedną porcję). Zwinąć w rulon i zlepić końce.
Obydwie rolady, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 45-50 min.
Jagodowa
Konczi
Kuchnia MagdaLeny