Sposób przygotowania:
Drożdżowa rolada z cukrem muscovado i cynamonem
Z drożdży, mleka, cukru i maki przygotowujemy zaczyn.
Mąkę wraz z solą przesiewamy do sporej miski. Dodajemy do niej letnie mleko żółtka oraz zaczyn. Gdy zaczyn wyrośnie mieszamy całość, a następnie zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia w misce delikatnie posmarowanej olejem.
Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy je na stolnicę i ponownie zarabiamy.Następnie rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 1 cm. Przykrywamy na chwilę, aż ciasto ponownie ruszy. Miękkim masłem delikatnie sparujemy cała powierzchnię ciasta. Następnie posypujemy je mieszanką cukru muscovado i cynamonu.
Ostrożnie zwijamy roladę, podwijając jej końce pod spód ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i pieczemy w temp. 200 st przez około 30-35 minut.
Mąkę wraz z solą przesiewamy do sporej miski. Dodajemy do niej letnie mleko żółtka oraz zaczyn. Gdy zaczyn wyrośnie mieszamy całość, a następnie zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia w misce delikatnie posmarowanej olejem.
Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy je na stolnicę i ponownie zarabiamy.Następnie rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 1 cm. Przykrywamy na chwilę, aż ciasto ponownie ruszy. Miękkim masłem delikatnie sparujemy cała powierzchnię ciasta. Następnie posypujemy je mieszanką cukru muscovado i cynamonu.
Ostrożnie zwijamy roladę, podwijając jej końce pod spód ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i pieczemy w temp. 200 st przez około 30-35 minut.
niezły kąsek
Marika-
Magdalena88
Hrabina w kuchni
Megi-
misia5
Cynamon możesz pominąć :) My go lubimy dlatego też go dodałam :)
misia5
Jest bardzo ciemny i ma posmak melasy. Jest idealny do wypieków i deserów, bo nadaje im zupełni inny smak niż przy wypiekach z tradycyjnym cukrem. Niestety jest dość drogi, ale warto od czasu do czasu go kupić :)
misia5
Do kawy i herbaty jest doskonała :)
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że Ci się podoba :)
misia5
Zgadzam się z Tobą w 100% - to ciasto ma w sobie to coś :)
Cieszę się, że Ci się podoba :)