Sposób przygotowania:
Dwukolorowy sernik na zimno z bananami i galaretkąMasa zielona
Do miski wsypać galaretkę agrestową i zalać 1 szklanką gorącej wody,wymieszać. Gdy proszek się rozpuści,do gorącej galaretki dodać 2 serki homogenizowane.
Mieszanie i tężenie
Całość bardzo dokładnie wymieszać,najlepiej trzepaczką,tak,aby serki się rozpuściły a masa się zabieliła. Odstawić,najlepiej do zimnej wody,aby masa zaczęła lekko tężeć.
Warstwa 1
Tak przygotowaną zieloną masę-jeśli zacznie tężeć- wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do lodówki.
Masa 2
Z galaretką brzoskwiniową postąpić tak,jak z agrestową. Odstawić do zimnej wody do stężenia.
Wykładanie
Gdy masa brzoskwiniowa zacznie tężeć,szybko wyciągamy ciasto z lodówki. Na stężałą masę zieloną wykładamy brzoskwiniową. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
Wykładanie bananów
Galaretkę cytrynową lub pomarańczową należy rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić. Banany kroimy w talarki,natychmiast wykładamy na wierzch.
Skrapiamy sokiem z cytryny,aby nie ściemniały.
Wierzch
Wierzch zalewamy tężejącą galaretką cytrynową lub pomarańczową. Natychmiast wkładamy do lodówki. Ciasto przed podaniem należy bardzo dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc.
Przechowujemy w lodówce.