Sposób przygotowania:
Tarta z domowym budyniem, gruszką i pomarańczą
1) Na początku przygotowujemy dwie miski, w których będziemy przygotowywać kruche ciasto.
2) Do jednej miski wbijamy jajka i rozkłócamy je widelcem.
3) Do jajek dodajemy cukier i ucieramy.
4) Margarynę kroimy na kilka mniejszych części i dodajemy do drugiej miski.
5) Na margarynę wsypujemy mąkę, uklepujemy dołek i wsypujemy sól, proszek do pieczenia oraz kropelkę olejku waniliowego.
6) Wlewamy masę z pierwszej miski.
7) Do tego wsypujemy wiórki kokosowe i ugniatamy tak aby wyrobić gładkie ciasto.
8) Gotowym ciastem wykładamy formę do tarty i pieczemy ok. 20-30 minut.
9) W tym czasie karmelizujemy gruszkę i jabłko oraz robimy krem budyniowy.
10) Z 0,5l mleka odlewamy 125 ml i resztę zagotowujemy z cukrem i olejkiem waniliowym.
11) W misce roztrzepujemy żółtka widelcem i zalewamy odłożonym mlekiem.
12) Wsypujemy obie mąki i miksujemy tak by nie było grudek.
13) Wlewamy zawiesinę do zagotowanego mleka i mieszamy do zgęstnienia.
14) Odstawiamy do wystudzenia, dodajemy utarte na puch masło i miksujemy.
15) Krem budyniowy wykładamy na wystudzone, upieczone ciasto i dekorujemy gruszką, jabłkiem oraz pomarańczą.
2) Do jednej miski wbijamy jajka i rozkłócamy je widelcem.
3) Do jajek dodajemy cukier i ucieramy.
4) Margarynę kroimy na kilka mniejszych części i dodajemy do drugiej miski.
5) Na margarynę wsypujemy mąkę, uklepujemy dołek i wsypujemy sól, proszek do pieczenia oraz kropelkę olejku waniliowego.
6) Wlewamy masę z pierwszej miski.
7) Do tego wsypujemy wiórki kokosowe i ugniatamy tak aby wyrobić gładkie ciasto.
8) Gotowym ciastem wykładamy formę do tarty i pieczemy ok. 20-30 minut.
9) W tym czasie karmelizujemy gruszkę i jabłko oraz robimy krem budyniowy.
10) Z 0,5l mleka odlewamy 125 ml i resztę zagotowujemy z cukrem i olejkiem waniliowym.
11) W misce roztrzepujemy żółtka widelcem i zalewamy odłożonym mlekiem.
12) Wsypujemy obie mąki i miksujemy tak by nie było grudek.
13) Wlewamy zawiesinę do zagotowanego mleka i mieszamy do zgęstnienia.
14) Odstawiamy do wystudzenia, dodajemy utarte na puch masło i miksujemy.
15) Krem budyniowy wykładamy na wystudzone, upieczone ciasto i dekorujemy gruszką, jabłkiem oraz pomarańczą.