jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Babka dwukolorowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka drożdżowa dwukolorowa z dodatkiem kakao, połączyłam dwa kolory ciasta i wyszła mi kolorowa, może być do koszyczka lub na świąteczny stół.

Babka dwukolorowa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babka dwukolorowa

 

Sposób przygotowania:

Babka dwukolorowa
Drożdże rozmieszać z odrobiną mleka i łyżeczką cukru, zostawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać mąkę przesianą z solą, dodać drożdże wyrośnięte i rozmieszane z cukrem żółtka. Wlać mleko letnie i wymieszać, pod koniec dodać stopione i wystudzone masło.

Ciasto podzielić na pół i do jednej połowy dodać kakao, wymieszać. Odstawić ciasta do wyrośnięcia.Wyrośnięte wyjąć na stolnicę i dodać oba kolory do foremki.

Włożyć do piekarnika i piec 180 - 190 stopni około 25 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem.
Babka dwukolorowa
Drożdże rozmieszać z mlekiem i cukrem , dodać do mąki
Babka dwukolorowa
Wyrobić ciasto z dodatkiem jajka i cukru
Babka dwukolorowa
Odłożyć część ciasta zwykłego i wymieszać z kakao
Babka dwukolorowa
Włożyć do foremki wtsmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą
Babka dwukolorowa
Wóżyćdo piekarnika i piec około 25 minut w 190 stopiach

Tagi:

babka ciasto