Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 851]

Dynia marynowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Marynowana dynia w zalewie słodko-kwaśnej. To smaczny dodatek do wędlin, serów oraz makaronów. Warto zamknąć w słoiczkach.

Dynia marynowana Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dynia marynowana

 

  • 1 kg dyni
  • ZALEWA:
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Dynia marynowana
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Składniki zalewy, oprócz octu, umieścić w garnuszku i zagotować. Wyłowić goździki i wrzucić dynię. Chwilkę pogotować, niezbyt długo, żeby dynia się nie rozgotowała. Przełożyć luźno dynię do słoików. Zalewę zagotować jeszcze raz, ale z dodatkiem octu. Zalać dynię w słoikach. Pasteryzacja nie jest konieczna. Smacznego!
Dynia marynowana
Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną dynię.
Dynia marynowana
Dynię przełożyć do czystych słoików i zalać gotującą sie zalewą.

Tagi:

dynia