Sposób przygotowania:
Dynia marynowana z marchewką
Kilka godzin wcześniej przygotować zalewę. Marchew obrać i pociąć na cieniutkie plasterki np obieraczką. Cebule pokroić w piórka. Marchew i cebulę zalać 3 szklankami wody, octem, dodać łyżeczkę soli, cukier, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Gotować na małym ogniu pół godziny. Pozostawić do ostygnięcia. Odcedzić. Wybrać marchewki i połączyć z zalewą. Resztę wyrzucić. Dynie obrać ze skórki, wydrążyć, miąższ pokroić w kostkę. Dynie gotować około 15 minut w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i dwóch łyżeczek cukru aż będzie półmiękka. Odcedzić Ponownie zagotować zalewę. Do wyparzonych słoików układać odsączoną dynię, przekładając marchewką z zalewy. Całość zalać gorąca zalewą. Pozostawić do wystygnięcia wieczkiem do dołu. Nie wymaga pasteryzacji.