kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Dynia marynowana z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tradycyjnie marynowana dynia przygotowywana jest z dodatkiem przypraw korzeniowych, cynamonu, goździków. Ja wolę ją w wersji z liściem laurowym, gorczycą i zielem angielskim.

Dynia marynowana z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dynia marynowana z marchewką

 

Sposób przygotowania:

Dynia marynowana z marchewką
Kilka godzin wcześniej przygotować zalewę. Marchew obrać i pociąć na cieniutkie plasterki np obieraczką. Cebule pokroić w piórka. Marchew i cebulę zalać 3 szklankami wody, octem, dodać łyżeczkę soli, cukier, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Gotować na małym ogniu pół godziny. Pozostawić do ostygnięcia. Odcedzić. Wybrać marchewki i połączyć z zalewą. Resztę wyrzucić. Dynie obrać ze skórki, wydrążyć, miąższ pokroić w kostkę. Dynie gotować około 15 minut w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i dwóch łyżeczek cukru aż będzie półmiękka. Odcedzić Ponownie zagotować zalewę. Do wyparzonych słoików układać odsączoną dynię, przekładając marchewką z zalewy. Całość zalać gorąca zalewą. Pozostawić do wystygnięcia wieczkiem do dołu. Nie wymaga pasteryzacji.
Dynia marynowana z marchewką
Etap 1
Dynia marynowana z marchewką
Etap 2
Dynia marynowana z marchewką
Etap 3
Dynia marynowana z marchewką
Etap 4