anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Dynia w korzennej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Cała trudność w przygotowaniu dyni marynowanej tkwi w skomponowaniu smacznej marynaty i dopilnowaniu, aby dynia była jędrna i w żadnym wypadku nierozgotowana. Moja dynia marynowana jest jędrna i ma wspaniały smak.

Dynia w korzennej marynacie

Składniki:

Dynia w korzennej marynacie

 

  • dynia - 1 kg
  • woda – 2,5 szklanki
  • ocet 10% - 1/2 szklanki
  • cukier – 1 szk.
  • laska wanilii – 1/2 szt.
  • anyż – 1 gwiazdka
  • goździki - 5 szt.

Sposób przygotowania:

Dynia w korzennej marynacie
Zagotować wodę z cukrem, przyprawami i octem. Garnek z marynatą odstawić z ognia do całkowitego wystygnięcia, najlepiej do drugiego dnia.Następnego dnia marynatę ponownie zagotować. Do wrzącej marynaty wrzucić oczyszczoną i pokrojoną w kostkę dynię. Gotować na wolnym ogniu, aż dynia zmięknie, ale nadal pozostanie jędrna. Gorącą dynią napełniać wcześniej wyparzone słoiki, wlać gorącą marynatę i zakręcić wieczka. Słoiki nakryć grubą warstwą ręczników kuchennych i odstawić do wystygnięcia.Następnie sprawdzić czy słoiki się zamknęły i odstawić do piwnicy. *ja goździków, wanilii i anyżu nie wkładałam do słoiczków, ale można to zrobić, jednak zabarwią one dynię na nieco ciemniejszy kolor

Tagi:

dynia