bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Dynia marynowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Dynia marynowana na słodko jest doskonałym dodatkiem do mięs, często podaję ją jako przystawkę. Polecam.

Dynia marynowana

Składniki:

Dynia marynowana

 

 

  • 1 szklanka octu

 

  • 2,5 szklanki cukru

 

  • 2 szklanki wody

 

 

Sposób przygotowania:

Dynia marynowana
Dynie obieramy , usuwamy gniazda nasienne, kroimy w średniej wielkości kostkę.

Do większego garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, goździki i korę cynamonu, zagotowujemy.

Na gotującą zalewę wrzucamy kostki dyni, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut lub do momentu aż dynia będzie szklista.

Dynię wyjmujemy i przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, zalewamy gorącą zalewą.

Słoiki zakręcamy i układamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia. 

Tagi:

dynia